1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
1936
0
04.09.2020

Яка тепла підлога краще водяна або електрична

Облаштовуючи систему обігріву в квартирі, приватному будинку або на іншому об’єкті, люди часто шукають відповідь на питання, яка тепла підлога краще, водяна або електрична? Обидва варіанти мають свої особливості, достоїнства і нюансами, які слід знати перед вибором конкретного рішення. В одних випадках краще встановити водяну систему, а в інших доцільніше і ефективніше буде монтаж електричної.

Принцип роботи та основні різновиди

Будь-яка система водяного обігріву підлог це замкнутий контур, усередині якого знаходиться теплоносій (в 99% випадках це вода, але іноді використовується спеціальний антифриз). Основу магістралі складають ПВХ труби, які не схильні до корозії і володіють гнучкістю, що дозволяє надати потрібну форму опалювального контуру. Сам теплоносій рухається всередині завдяки тиску, який створює циркуляційний насос.

Розрізняють три основних типи водяних систем за способом монтажу:

  • В стяжку
  • Настильний (укладання без цементно-піщаної стяжки на підготовлену основу в спеціальні пази)
  • Монтаж на дерев’яні лаги

Незалежно від варіанту установки, водяна система завжди працює за одним принципом – стабільна циркуляція теплоносія всередині контуру.

Електропідлоги працюють за принципом обігріву приміщення за рахунок виділення теплової енергії. Для цього на чорнову основу укладаються нагрівальні елементи, об’єднані в один або кілька контурів, які потім підключаються до мережі через терморегулятори.

Існує два основних види електричних підлог за принципом роботи:

  • На базі резистивного кабелю.
  • Інфрачервоні

Кабельні системи відрізняються доступною вартістю, простотою монтажу і тривалим терміном служби. Серед загальновизнаних світових лідерів в цій сфері варто виділити продукцію норвезької компанії Nexans, яку сміливо можна назвати родоначальником систем електрообігріву підлог. Лідируючі позиції займає ще одна компанія зі Скандинавії – датський бренд Devi, кабельні системи якої відомі своєю надійністю і економічністю.

Резистивні дроти можуть випускатися в бобінах (мотках) певної довжини, або в якості готових секцій – нагрівальних матів (кабель заздалегідь покладений на стеклоткану основу). Перший варіант часто використовують для монтажу в стяжку, а другий – під керамограніт або кафель в шар клею. Знайти і купити нагрівальні мати для підлоги в наш час не складе труднощів.

Інфрачервоні системи випускають у вигляді плівок або стержневих конструкцій. На відміну від резистивних кабелів, такі нагрівачі при роботі не виділяють ЕМІ, а також мають більш високу тепловіддачу і менше споживання електроенергії. ІК-плівки укладаються без клею і стяжки «сухим» способом, а стержні – в клей для плитки.

Порівняння систем електричного і водяного підігріву підлоги по ключовим критеріям

Щоб з’ясувати, що краще, електрична тепла підлога або водяна, слід провести порівняння обох варіантів по ключовим параметрам:

  • Надійність, довговічність і безпека
  • Складність монтажу
  • Вартість всієї системи
  • Функціональність/практичність
  • Актуальність

Розглянемо детальніше електричні і водяні теплі підлоги в контексті кожного критерію.

Надійність, довговічність і безпека

Що надійніше, безпечніше і довговічніше – водяна або електрична підлога? Щоб отримати відповідь на це питання, слід врахувати такі нюанси:

  • Електричні підлоги, підключені через терморегулятор, автоматично вимикаються в разі поломки.
  • Якщо лопне труба в контурі – вода витікатиме з системи. Попередити про несправність зможе тільки додатково встановлені датчики протікання.
  • Електрична підлога при правильній установці може служити десятиліттями, а ІК плівки – взагалі необмежений час. Наприклад, компанія Hemstedt дає офіційну гарантію на свої підлоги 20 років, а прослужать вони в кілька разів довше.
  • Гідравлічна система в середньому служить близько 30 років.

Якщо говорити про надійність, то при правильній установці цей показник у обох систем приблизно однаковий. Тільки для підводу води потрібно підключати компенсаційну ємність і колектор-гребінку для захисту від гідроудару.

Складність монтажу

Порівнюючи водяну і електричну теплі підлоги по складності монтажу, можна однозначно сказати, що установка і підключення водяного контуру займає набагато більше часу і зусиль, ніж укладання електричної підлоги будь-якого типу.

Крім правильного монтажу водяного контуру його необхідно буде інтегрувати в уже існуючу систему опалення будинку, а також підключити насос для циркуляції теплоносія, розподільну гребінку і інші супутні пристрої.

Підсумкова вартість

Підсумкова ціна встановлення тієї чи іншої системи буде складатися з наступних складових:

  • Первинна закупівля комплектуючих.
  • Вартість установки.
  • Експлуатаційні витрати.

Витрати при монтажі нагрівального кабелю будуть мінімальними, навіть якщо мова йде про укладання в стяжку. Фактично сам процес виглядає наступним чином – укласти нагрівальний кабель на підлогу і залити розчином. Що стосується застосування супутнього обладнання, то буде потрібно тільки живити всю систему через терморегулятор.

З водяними підлогами так не вийде, адже крім укладання магістралі необхідно підключити супутнє обладнання (насос, гребінка) і все інтегрувати в систему опалення.

Існує помилкова думка, що електричне пілога коштує дешевше водяної, але в експлуатації обходяться на порядок дорожче. Це не так. При правильному підборі потужності під конкретне приміщення, а також установці терморегулятора, витрати на електрику будуть мінімальними. Так, підлоги, підключені через програмований термостат, що працюють за індивідуальним розкладом в залежності від часу доби і дня тижня, споживають на 70% менше енергії, ніж аналоги, що працюють в безперебійному режимі.

Практичність і функціональність

З точки зору функціональності знову перше місце займають електричні системи, так як при підключенні через програмований терморегулятор користувач може задати системі індивідуальний графік за часом і дням тижня. Це дуже практично і зручно, особливо, коли людина більшу частину дня проводить поза домом.

Установка термостата з WI-FI дозволить дистанційно керувати всією системою електропідігріву з будь-якої точки світу. Крім того, точність підтримки заданої температури електричними підлогами може дорівнювати 1/10 градуса. Час реакції водяної підлоги на зміну температури буде набагато більшим, ніж у електричного, так і точність підтримки заданих параметрів буде на порядок нижче.

Актуальність і доцільність використання

Якщо вибирати з точки зору актуальності та доцільності між водяними і електричними підлогами однозначним лідером будуть системи електрообігріву.

Причин для цього декілька:

  • Кабель, плівку або мат можна укладати при косметичному або капітальному ремонті. І навіть після ремонту, під уже готове покриття.
  • Установка електросистем дозволена всюди і не вимагає узгодження з комунальними службами.
  • Управління нагрівом електричної підлоги набагато простіше, точніше і зручніше.

Підводимо підсумки і з’ясовуємо що краще, електрична тепла підлога або водяна

Якщо порівняти ціну на електричну теплу підлогу і водяну або за всіма важливими критеріями, то напрошуються наступні висновки:

  • Системи електропідігріву можна монтувати в будь-яких житлових приміщеннях і на інших об’єктах без отримання дозволу. Гідравлічний обігрів підлоги укладати в квартирах багатоповерхових будинків заборонено.
  • Якщо мова йде про довговічність водяна та електрична підлоги приблизно рівні, за умови, що в першому випадку використовується якісні комплектуючі. Якщо взяти за критерій надійність серед бюджетних моделей – навіть найдоступніша система електрообігріву, наприклад, від чеської компанії Fenix буде надійнішою, ніж гідравлічна система, встановлена на базі найдешевших ПВХ труб.
  • Якщо розглядати теплі підлоги водяні і електричні виходячи з безпеки – то при несправності в першому випадку йде затоплення житла (лопнула труба), а в другому – автоматичне відключення електроживлення (знеструмлення системи).

У підсумку відповідь на питання, яку теплу підлогу – водяну або електричну варто встановити в квартирі, очевидна – тільки система електрообігріву. Що стосується приватного будинку, то багато власників котеджів, оснащених сонячними панелями або іншими джерелами альтернативної енергії, вибираючи між електричним підлогою і водяним, віддають перевагу першому варіанту (монтаж простіше, за електрику платити не потрібно). Та й для звичайного домовласника буде дешевше влаштувати систему електрообігріву, ніж простягати водні магістралі і інтегрувати їх в уже працюючий опалювальний контур на базі газового або твердопаливного котла.

  1. Принцип роботи та основні різновиди
  2. Порівняння систем електричної і водяної
  3. Надійність, довговічність і безпека
  4. Складність монтажу
  5. Підсумкова вартість
  6. Практичність і функціональність
  7. Актуальність і доцільність використання
  8. Підсумки
calculated
callback
special price