1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
1012
0
23.11.2021

Як перевірити теплу підлогу на справність

Обладнання для поверхневого обігріву (кабель, мат, інфрачервона плівка) складається з послідовного ряду  елементів цілісного електроланцюга. Вихід з ладу, пошкодження одного неминуче спричинить зупинку роботи всієї системи. Тому перевірка теплої підлоги – важливий етап як на стадії вибору та покупки, так і в процесі монтажу та подальшої експлуатації.

 

 

Перевірка працездатності при купівлі та після укладання

Як і будь-яке електроустаткування, тепла підлога перед покупкою перевіряється на справність. Для цього необхідно заздалегідь придбати спеціальні вимірювальні прилади – мультиметр або мегаомметр. Тестувати потрібно показники опору, реальні параметри яких порівнюються із зазначеними виробником. Вони наводяться у паспорті, що додається до обладнання.

Оскільки перевірити теплу підлогу на стадії покупки недостатньо, параметри тестуються відразу після укладання, але до заливання бетонної стяжки та монтажу фінішного покриття. Це дозволить у більшості випадків усунути неполадку до того, як кабель або мат буде замуровано в розчин або плитковий клей. Для цього система підключається до мережі, терморегулятор запускається в роботу в різних режимах з одночасною перевіркою рівня нагріву. З цією метою зручно застосовувати тепловізор, оснащений екраном. На ньому легко відстежити, яка ділянка не гріється зовсім або прогрівається слабше за інших.

Методи перевірки електричної теплої підлоги

Розбираючись, як перевірити електричну теплу підлогу, якщо система не реагує на включення термостата і не гріється, можна виділити кілька найбільш дієвих способів.

Перевірка теплої підлоги мультиметром

За допомогою цього приладу можна перевірити опір різних ділянок мережі. Починають зазвичай з відрізка проводки між щитком та термостатом. Для цього відключається подача струму, а обладнання, що гріє, від’єднується від терморегулятора. Нульовий опір говорить про наявність короткого замикання та необхідності пошуку пошкодження електродротів. Якщо показники вищі за 0, переходять до перевірки термостата.

Якщо виміри опору на його вході збігаються чи трохи відхиляються від паспортних значень, отже, регулюючий пристрій справний. Причину виходу з ладу варто шукати в самій системі та з’ясовувати, як продзвонити теплу підлогу.

Перевірка на обрив

Також здійснюється із застосуванням мультиметра, який необхідно налаштувати на звуковий режим, увімкнувши відповідний тумблер. Щупи приладу підносять до гріючих жил. Про те, що електроланцюг замкнутий і функціонує в нормальному режимі, сигналізує зумер. Тиша свідчить про наявність обриву. Поки не залито стяжку та не укладено покриття знайти місце ушкодження досить просто. Там найчастіше оплавлена ізоляція, жили виглядають назовні.

Відновити ізоляційний шар можна за допомогою звичайної ізострічки. Якщо пошкодження криється в самому електроланцюзі, коли обірвані провідники кабелю, потрібне застосування ремкомплекту. На пошкоджену ділянку одягається спеціальна муфта, яка герметизує кабель після нагрівання будівельним феном.

Перевірка без мультиметра

Не знаючи, як перевірити нагрівальний кабель та всю систему обігріву без мультиметра, можна скористатися наступним алгоритмом:

  • відключити напругу на щитку з метою безпеки;
  • під’єднати «холодний» струмопровідний дріт опалення до внутрішньобудинкової проводки безпосередньо, виключивши з ланцюга терморегулятор;
  • включити електрику та почекати якийсь час (близько 20-30 хвилин);
  • подивитися, чи нагрівся кабель або ІЧ-плівка.

Залежно від результату огляду можна зрозуміти, в чому причина несправності: у обладнанні, що гріє, якщо воно залишилося холодним, або в термостаті, якщо нагрівання пішло.

Перевірка терморегулятора

Найбільш слабкими місцями цього пристрою є реле та конденсатор. Їхня заміна найчастіше обходиться дорожче, купівлі нового приладу, тому його найчастіше замінюють повністю.

Інструкція, як перевірити регулятор теплої підлоги:

  1. Переконатися в тому, що всі підключення зроблено згідно зі схемою, наведеною в паспорті.
  2. Якщо зі схемою помилок немає, необхідно виміряти напругу на контактах за допомогою мультиметра.
  3. Виставляється мінімальна температура нагріву.
  4. Подається напруга: тумблер пристрою перетворюється на положення Увімк.
  5. Температура виставляється на максимум. Якщо терморегулятор справний, можна почути характерне клацання, що свідчить про те, що реле замкнуло ланцюг.
  6. Вимірюється напруга на контактах, яка за умови нормальної роботи пристрою становитиме 220 В. Відхилення від цього значення говорить про поломку термостата.

У яких випадках потрібно перевіряти теплу підлогу

Несправності в роботі можуть виникнути і під час експлуатації, тому необхідно знати, як перевірити теплу підлогу мультиметром. У цілому алгоритми дій схожі з тими, що було описано вище. Однак вони ускладнені наявністю бетонної стяжки та покриття.

Відсутність нагріву по всій площі підлоги

У цьому випадку перевіряється справність ділянки між щитком та терморегулятором, потім сам прилад. Якщо все в порядку тестується напруга між жилами, що гріють. Швидше за все, причина в їхньому обриві. Якщо тепла підлога під ламінат або плитку вже укладена, їх доведеться демонтувати для усунення проблеми.

Температура нагрівання теплої підлоги не регулюється

Причина найімовірніше в термостаті чи датчику. Якщо перевірка вищеописаного алгоритму показала справність регулятора, необхідно знати, як перевірити датчик теплої підлоги. Його кабель від’єднується та вимірюється опір між жилами. Якщо вона відрізняється від паспортних значень, датчик підлягає заміні, оскільки ремонт недоцільний.

Окремі ділянки не нагріваються

У такій ситуації можна протестувати роботу системи за допомогою тепловізора, який покаже, де не відбувається нагрівання. Це допоможе виявити місце обриву, суттєво полегшивши роботи з демонтажу покриття та стяжки. Ремонт можна буде провести точково з мінімальними трудовими та фінансовими витратами.

  1. Перевірка працездатності при купівлі та після укладання
  2. Методи перевірки електричної теплої підлоги
  3. У яких випадках потрібно перевіряти теплу підлогу
calculated
callback
special price