1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
103
0
29.10.2021

Як виправити проблему з холодною підлогою?

Кожен господар свого житла прагне забезпечити собі і родині максимальний комфорт проживання. Одним з його ключових аспектів є підтримання оптимальної температури в приміщеннях. На цьому етапі багато хто стикається з питанням, чому підлога холодна в квартирі або будинку. Вона може залишатися такою навіть за умови наявності досить потужної, ефективної системи опалення. Щоб розібратися з проблемою і знайти шляхи її вирішення, необхідно виявити передумови для її виникнення.


Причини і наслідки холодної підлоги

Причини і наслідки холодної підлоги

Недостатньо прогріта нижня частина приміщення чревата цілу низку негативних наслідків. По-перше, це негативний вплив на здоров’я. Постійне перебування ніг у холоді провокує часте виникнення простудних захворювань, запалень внутрішніх органів і т.д. По-друге, повітряні шари зі зниженою температурою поширюються по приміщенню, неухильно знижуючи ефективність наявної системи опалення.

Причини подібного явища:

  1. Не утеплений фундамент. Найчастіше відповіддю на питання, чому холодні підлоги в лазні, будинку або іншый будівлі, є наявність підвалу або фундаменту без теплоізоляції.
  2. Текстура підлогового покриття. Камінь, керамічна плитка, ламінат самі по собі не надто приємні для ніг, адже залишаються прохолодними навіть за умови комфортної температури повітря.
  3. Недостатня теплоізоляція підлоги. Під покриттям не прокладений шар утеплювача, в результаті чого теплова енергія витікає на нижні рівні будівлі.

Теплі підлоги: електричні і водяні

Теплі підлоги: електричні і водяні

Одним з найбільш ефективних і дієвих способів того, як обігріти підлогу, є організація поверхневої системи опалення. Залежно від конфігурації вона може бути водяною або електричною. Перша підключається до центрального теплогенератора (зазвичай котла), друга працює від електромережі.

 

Прості варіанти: електросистеми

Представлені трьома модифікаціями: кабелем, нагрівальними матами і інфрачервоною плівкою. Кабельна тепла підлога являє собою одно- або двожильний дріт, який витками розкладається під покриттям. Найчастіше він заливається бетонною стяжкою невеликої товщини для захисту від пошкоджень. Мати відрізняються від кабельних систем тільки наявністю сітки-основи, на якій вже закріплений провід. ІЧ-плівка працює за рахунок генерування випромінювання крайнього спектру. Його джерелом є карбонові вставки, розміщені між двома шарами поліетилену.

Установка цього устаткування допоможе вирішити проблему: чому тепла підлога холодна. Крім того, воно має низку переваг:

  • компактність, мінімальна товщина;
  • проста технологія установки;
  • мінімальна кількість комплектуючих, необхідних для організації;
  • екологічність;
  • низькі витрати на придбання та монтаж.

Серед недоліків електричного обігріву відзначають значні витрати на оплату рахунків за електроенергію. Мінімізувати їх можна за допомогою установки програмованого терморегулятора.

тепла підлога під плитку ванній

Потужні, але складні в організації водяні системи

Ефективний спосіб забути про те, чому в приватному будинку холодна підлога. Водяне поверхневе опалення зазвичай складається з декількох контурів труб (зшитого поліетилену, металопластику), які підключаються до розподільчого колектора. Той, в свою чергу, з’єднаний з прямою та зворотною лінією автономної системи водяного опалення будинку. Центральним елементом, який генерує енергію, тут виступає котел. Від нього в труби через колектор надходить підігрітий теплоносій (вода, антифриз). Температура не перевищує 35-40 С, що дозволяє отримати комфортний обігрів підлоги поверхні.

Плюси такого опалення:

  • економічна витрата енергії і мінімальні експлуатаційні витрати, особливо, якщо котел працює на газі;
  • висока ефективність і потужність. Це один з кращих способів того, як обігріти приміщення з бетонною підлогою;
  • довговічність. Полімерні труби служать від 50 років.

Мінуси облаштування водяного поверхневого обігріву:

  1. Високі початкові витрати на організацію, що припускають покупку котла, колектора, труб, фітингів, запірно-регулюючої арматури і т.д.
  2. Складний монтаж, який неможливий без залучення професійних інженерів майстрів.
  3. Значна товщина. Трубопровід потребує прокладання під ним теплоізоляційного шару і заливки зверху бетонної стяжки. В результаті первісний рівень може піднятися до 10-15 см.

 

Що підійде для приватного будинку?

Найкращим варіантом вирішення проблеми того, що холодна підлога в лазні і інших приміщеннях приватного будинку, є установка водяної системи. Вона доцільна в разі, якщо вже є автономне радіаторне опалення, підключене до котла. У цьому випадку досить прокласти додатковий контур, який буде функціонувати поряд з опалювальними приладами.

До того ж в приватному будинку, котеджі простір менш обмежений, ніж в умовах квартири. Тому найчастіше є можливість скоротити висоту стель в кімнатах на 10 см.

Що краще встановити в квартирі? - Простые варианты: электросистемы под ламинат

 

Що краще встановити в квартирі?

В умовах багатоповерхового будинку неможливим є підключення водяного опалення, оскільки додатковий контур буде відбирати тепло у інших споживачів. Тому оптимальний варіант для квартири – це електрична тепла підлога під плитку, ламінат або лінолеум. Така система не потребуватиме значного простору для розміщення і стане ідеальною для будь-якої найкомпактнішої кімнати.

Так як обігріти підлогу у ванній, на кухні – актуальне завдання для багатьох жителів квартир, для цього підійде нагрівальний мат або кабель, що укладається під плитку. Для вітальні і спалень можна вибрати ІЧ-плівку, яка відмінно поєднується з ламінатом, лінолеумом і навіть ковроліном.

 

Підсумок

Поверхневі системи опалення максимально ефективні для подолання проблеми низької температури підлогового покриття. Тепер питання, як обігріти підлогу, вирішується досить просто. Головне, правильно підібрати вид обладнання, грамотно змонтувати і передбачити шар теплоізоляції для захисту від витоку тепла.

  1. Причини і наслідки холодної підлоги
  2. Теплі підлоги: електричні і водяні
  3. Підсумок
calculated
callback
special price