1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
1316
0
30.09.2021

Як підготувати підлогу для монтажу підігріву

Найчастіше знання особливостей різних систем поверхневого обігріву недостатньо для організації повноцінної системи, оскільки треба мати на увазі масу інших факторів впливу.


Важливо розуміти, що потрібно для теплої підлоги електричної, крім самого мату, кабелю або інфрачервоної плівки. Не меншу увагу варто приділити етапу підготовки поверхні до укладання обладнання, адже від цього багато в чому залежатиме термін експлуатації, комфорт обігріву, енергоефективність.

Що потрібно врахувати при проєктуванні теплої підлоги

  1. Тип обладнання. На сучасному ринку представлений одно-або двожильний кабель, нагрівальні мати і ІЧ-плівка. Для облаштування системи першого типу потрібна заливка бетонної стяжки для захисту від передавлювання, механічних навантажень. Мати часто укладаються в шар клею, коли необхідно купити теплу підлогу під плитку. ІЧ-плівка підходить виключно для «сухого» монтажу без застосування будь-яких сумішей.
  2. Вид підлогового покриття. Підготовка основи під електричну теплу підлогу також залежить від типу фінішної обробки. Під м’які покриття (лінолеум, ковролін) необхідна тверда підкладка або бетонна стяжка для захисту від пошкодження. Плитка зазвичай укладається на тонкий шар клею. Під деревно-композитні матеріали також можлива заливка стяжки, яка, рівномірно прогріваючись, оберігає покриття від деформації.
  3. Висоту приміщення. Важливо враховувати, що стабілізуючий шар, теплоізоляція можуть піднімати початкове положення на 3-10 см. Це може істотно позначитися на висоті кімнати, особливо при плануванні з низькими стелями.
  4. Розміщення предметів обстановки. Розрахунки і підготовка підлоги під електричну теплу підлогу виконуються з урахуванням майбутньої розстановки меблів, техніки і т.д. Прокладати нагрівальний кабель, мати або ІЧ-плівку під важкі предмети без ніжок неприпустимо. По-перше, це створить надмірне навантаження на систему, по-друге, призведе до порушення руху теплових потоків і перегріву устаткування.

Як підготувати основу під електричну теплу підлогу

Основне завдання, яке вирішується в ході підготовчого етапу – вирівнювання чорновий основи. Для цього необхідно демонтувати старе покриття, прибрати сміття та інші забруднення, а потім оцінити якість поверхні. Більш-менш рівна, без значних перепадів, перекосів основа під електричну теплу підлогу не потребує додаткової обробки.

Наявність глибоких тріщин, помітних виступів, великої різниці за рівнем вимагає корекції. Для цього можна використовувати самовирівнювану готову суміш або бетонну стяжку. Дерев’яні підлоги можна вирівнювати за допомогою настилу листів фанери встик.

Щоб максимально зберегти енергію, яку генерують нагрівальні мати, кабель або плівка, варто прокласти під них ізоляцію. Ефективно відображає тепло фольгований верхній шар. Однак застосування подібних матеріалів неприпустимо, якщо монтується інфрачервона плівка, так як це може призвести до короткого замикання.

Також підготовка основи під електричну інфрачервону теплу підлогу включає гідроізоляцію, в якості якої може застосовуватися поліетиленова плівка. Для укладання гріючого кабелю на утеплювач необхідна армована металева сітка, яка забезпечить стабільність системи опалення.

Які матеріали потрібні

Залежно від типу системи, виду покриття потрібні різні комплектуючі та додаткові елементи.

  1. Цементна стяжка або самонівелююча суміш. Це те що потрібно для електричної теплої підлоги. Стяжку можна приготувати самостійно з цементу, піску, пластифікуючої добавки і води або купити готову суміш, в інструкції до якої вказуються точні пропорції для приготування розчину.
  2. Плитковий клей. Для фіксації керамічного покриття, під яким буде прокладена система опалення, потрібен спеціальний клей з підвищеними показниками еластичності.
  3. Ізоляційні матеріали. Як утеплювач може застосовуватися пенофол, мінеральна вата, пінополістирол, пробкові панелі.
  4. Демпферна стрічка. Необхідна для стабілізації теплоізоляційного шару, коли той буде міняти розміри в процесі нагрівання / охолодження.
  5. Тверда підкладка. Це основа під електричну теплу підлогу інфрачервоного типу, що прокладається між обладнанням і фінішним покриттям. Для цього можуть використовуватися фанерні або пробкові листи.
  6. Гофрована трубка. Необхідна для захисту температурного датчика, який розміщується між витками кабелю або під інфрачервоною плівкою для проведення вимірювання.

Грамотно виконана з дотриманням вищевикладених рекомендацій підготовка підлоги під електричну теплу підлогу – це вже 50% успіху в справі організації високоефективного опалення.

  1. Що потрібно врахувати при проєктуванні теплої підлоги
  2. Як підготувати основу під електричну теплу підлогу
  3. Які матеріали потрібні
calculated
callback
special price